Wij interviewden Daan Verver – TikTok-sensatie en bekend als ‘Gymmeester Daan’. Hoewel hij eerst sceptisch was over de MQ-Scan, liet de test hem iets inzien wat hij eerder niet zag in de motoriek van zijn leerlingen. Benieuwd wat dat was en hoe het zijn gymlessen veranderde? Lees verder!
Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
Daan Verver, beter bekend als ‘Gymmeester Daan’, is geboren en getogen in Den Haag. Hij is een echte Hagenees en sinds kort razend populair op TikTok en Instagram. Daar vermaakt én inspireert hij mensen. Met veel humor vertelt hij over het dagelijks leven van een gymdocent. Ook maakt hij instructievideo’s van oefeningen die je in een gymles kan doen. Daarnaast is Daan een trotse gebruiker van de MQ-Scan.
Daan groeide op in een grote flat in de Haagse Architectenbuurt. Als kind werd hij gezien als een vrij druk jongetje dat als het maar even kon buiten te vinden was. Daar gold voor hem maar één belangrijke regel: als de lantaarnpalen aan gingen, moest hij naar binnen. In de grote flat woonden veel gezinnen waarvan de kinderen met een mannetje of twintig dagelijks op het pleintje bij elkaar kwamen om te spelen. Zo was Daan eigenlijk altijd wel in beweging. Maar lid vaneen sportclub was hij niet. Dat veranderde toen hij zich op school moest opgeven voor twee gratis proeflessen voor een sport naar keuze. Op het lijstje stond ook het woord schoonspringen. Daan: “Ik had geen idee wat dat mocht betekenen. Toen ik aan mijn leraar vroeg wat het was, kreeg ik de uitleg: ‘Je springt van een duikplank af.’ Dat klonk mij als muziek in de oren. Schoon springen it is, dacht ik toen.”
Tijdens de proeflessen bleek Daan een talent en zo werd schoonspringen zijn sport. Echt lang duurde die carrière echter niet. Toen hij naar de middelbare school ging stopte hij ermee.
Op de HAVO had Daan maar twee toekomstdromen: iets met sport gaan doen of brandweerman worden. Maar omdat hij voor het laatste niet het juiste vakkenpakket had, werd het dan toch de sportacademie. Waar de kleine Daan vroeger de hele dag hoorde: “Je mag niet van de duikplank springen” zeiden ze daar: “Je mag de hele dag sporten en alles uitproberen.” Die tekst beviel hem wel. Na achtereenvolgens zwemleraar en organisator van bedrijfsuitjes op het strand te zijn geweest, kwam hij via een tip van een vriend op een basisschool terecht. En zo werd Daan Verver ‘Gymmeester Daan’.
Zelf zegt hij de afgelopen jaren in zijn rol als meester te zijn gegroeid. Vond hij het eerst nog eng om voor de klas te staan, nu kan hij zich niet anders meer voorstellen. Gym draagt volgens hem in belangrijke mate bij aan de mentale groei van kinderen. Daan: “Je draagt als docent bij aan de opvoeding. Zo merk ik dat er kinderen zijn die opgeven voordat ze iets echt geprobeerd hebben. Ze denken bij voorbaat al: ik kan dat niet, dit gaat mij nooit lukken. Ik vind het een uitdaging ze zo te motiveren dat ze het toch proberen. Niet opgeven als je obstakels tegenkomt, is een leswaar ze hun hele leven iets aan hebben.”
Daan legt uit dat hij kinderen motiveert door de oefening eerst op te delen in kleine stukjes. Een andere optie is de moeilijkheidsgraad van de oefening te verlagen. Daarbij zegt hij altijd dat het helemaal niet erg is als dingen niet meteen lukken want er zijn kinderen die dat toch echt anders zien. Daan: “En als het dan uiteindelijk wel lukt, geniet ik. Kinderen hebben dan echt iets overwonnen.Dan zie je ze stralen, zie je hoe trots ze zijn. Dat maakt mij als meester dan ook weer blij.”
Om inzicht te krijgen in de motoriek van kinderen, begon Daan vier jaar geleden met de MQ-Scan. Hij geeft toe dat hij in het begin nog enigszins sceptisch was.“Als gymdocent denk je wel te weten welke kinderen een goede motoriek hebben en welke niet. Voor mijn gevoel zou de MQ-Scan daar weinig aan kunnen toevoegen. Maar na afloop van de test zag ik tot mijn verbazing dat veel kinderen moeite hadden met het onderdeel balans. Dat was voor mij een eyeopener.”
Daan besefte dat hij, op de oefeningen bij de Pietengym na, weinig balansoefeningen in zijn lessen had verwerkt. Met de informatie uit de MQ-Scan ging hij aan de slag en inmiddels heeft hij voldoende stof om de balans te trainen. Waar hij die oefeningen vandaan haalt? Deels uit zijn eigen creatieve geest, deels van de website Gymspiratie en deels bij andere gymdocenten. Daan: “Zoals een kind afkijkt bij andere kinderen en daarvan leert, zo doe ik dat ook met mijn lessen. Ik volg andere gymdocenten op TikTok en Instagram. En als ik iets zie dat ik leuk vind, gebruik ik dat in de les. Soms geef ik er een eigen draai aan of vraag ik input aan de kinderen. Zij moeten het immers gaan uitvoeren.”
Inmiddels is Daan naar eigen zeggen een trotse gebruiker van de MQ-Scan. “Kinderen vinden het afnemen van de scan heel leuk. Ze zien het als een soort stormbaan of parcours en zijn vooral nieuwsgierig naar de tijd.” En bij Daan blijft het niet bij testen alleen. Samen met gemeente bedacht hij een plan om kinderen in beweging te krijgen. Daan: “Wanneer een kind rood scoort bij de scan, sturen we een mail naar de ouders. Zij kunnen hun kind aanmelden voor 9 gratis extra gymlessen. Die lessen zijn direct na schooltijd en vinden plaats in dezelfde gymzaal als waarin ze normaliter gymmen. Kinderen hoeven dus niet eerst naar huis. De lessen worden verzorgd door iemand die bewegingswetenschap heeft gestudeerd. Naast de bewegingsfysioloog komt er ook een kinderfysiotherapeut en een diëtiste langs.”
Het doel van de extra lessen is kinderen te laten ervaren hoe leuk bewegen kan zijn. Want hoewel Daan het zichzelf nauwelijks kan voorstellen, uit de reactiesop één van zijn filmpjes leerde hij dat er mensen zijn die er anders overdenken. Daan: “Ik had een filmpje gepost over nostalgie met allemaal dingen die wanneer je eenmaal van school af bent, niet meer tegenkomt. Bijvoorbeeld dekast of de touwen. Toen ik de reacties onder de video las, zag ik dat 90% negatief was. Bij sommige volwassenen kon je echt van een gymtrauma spreken. Ze vonden het spannend, werden gepest of vonden het simpelweg niet leuk. Ik hoop stiekem dat als we over tien jaar nog een filmpje posten, iedereen zegt: ‘Gym was echt top! Of: het was leuk en wat mis ik het’.
Als kind had Daan geen telefoon. Zijn eerste was een Nokia. En terwijl kinderen nu uren naar hun telefoon staren, was dat vroeger niet het geval. Immers: het spelletje Snake was geen materiaal waarmee je lang zoet was en met 120 sms’jes per maand was uren appen ook geen optie. Dus gingen kinderen naar buiten, op avontuur.
Hoe anders is het in de tijd waarin Generatie Alpha opgroeit. Waar ooit het pleintje bij de flat van Daan een drukbezochte ontmoetingsplaats van de buurtkinderen was, ligt het er nu verlaten bij. Een leeg pleintje en kinderen die uren op de mobiele telefoon zitten, is iets dat het hart van menig sportleraar pijn doet. Gymmeester Daan is daarop geen uitzondering. “Dat tijden veranderen, is logisch. Maar ondanks dat blijft bewegen ongelooflijk belangrijk. En waarom toetsen we alleen op het IQ en EQ van kinderen? Waarom niet ook op de MQ? Dat is iets dat vaak door mijn hoofd spookt.”
Daan hoopt dat met de inzichten die de MQ-Scan oplevert, het in de toekomst mogelijk is aan de motorische ontwikkeling een cijfer toe te kennen. De illusie dat kinderen daardoor direct meer gaan bewegen, heeft hij niet. Daan: “Maar het instellen een MQ-toets zorgt er wellicht voor dat er meer waarde aan gegeven wordt. En hoe mooi zou het zijn als we dan een sportbegeleider bij sommige pleintjes kunnen aanstellen, iemand die orde houdt, lintjes uitdeelt, teams maakt en ervoor zorgt dat alles veilig is. Misschien dat dan mijn pleintje bij de ‘grote flat’ er straks weer zo uitziet als vroeger.”
Twee tips die ik zou willen meegeven aan andere gymdocenten:
1. Zorg dat je er zelf plezier uit haalt. Zorg dat je het leuk blijft vinden. Plezier in je werk is een must want dat draag je over aan je kinderen. Die voelen dat.
2. Zet kinderen die bij de MQ-Scan moeite hebben met het onthouden van de baan achteraan. Zo kunnen ze meerdere keren naar hun klasgenoten kijken om te zien hoe het moet.