Ontdek praktische manieren om kinderen aan te moedigen om meer te bewegen en een actieve levensstijl te omarmen. Deze blog benadrukt de toenemende noodzaak van fysieke activiteit voor kinderen en de gevolgen van te weinig beweging. Leer waarom bewegen belangrijk is en hoe ouders en opvoeders kinderen kunnen stimuleren om meer te bewegen. De blog biedt zeven effectieve tips, waaronder buiten spelen, het geven van het juiste voorbeeld, het creëren van beweegspelletjes, deelname aan sportverenigingen en meer.
Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
Dat bewegen ontzettend belangrijk is voor kinderen, is geen geheim meer. Echter, betekent dat niet dat het daardoor makkelijker wordt om de kinderen aan het bewegen te krijgen. Worstel jij ook soms met dit probleem? Of ben je gewoon op zoek naar tips? Dan is dit het juiste blog om te lezen!
Het is belangrijk dat kinderen hun dagelijkse portie beweging krijgen. Maar hoeveel is dat dan precies? Hiervoor zijn de beweegrichtlijnen en de beweegnorm opgesteld. De beweegrichtlijnen voor kinderen geven aan dat een kind elke dag minimaal één uur matig intensief moet bewegen en dat er drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten uitgevoerd moeten worden. Voor wat extra informatie over de beweegnorm, neem dan een kijkje op dit blog. Het is belangrijk voor kinderen, eigenlijk voor iedereen, om een actieve leefstijl aan te nemen.
Kinderen zijn in het afgelopen decennia minder gaan bewegen is gebleken. Waardoor dat komt? Dit kan voornamelijk komen door de digitalisering; kinderen zitten na schooltijd verkleefd aan hun mobiel, spelcomputer of achter de tv. Ook de verstedelijking is hier een oorzaak van; overal worden meer appartementencomplexen en huizen gebouwd, waardoor speelvelden en -pleinen de pineut zijn. Hierdoor zijn er minder veilige speelplaatsen voor kinderen.
Dat kinderen minder zijn gaan bewegen in de afgelopen tien jaar, betekent niet direct dat dit te weinig is, toch? Uit onderzoek door de Gezondheidsraad is gebleken dat bijna de helft van de kinderen te weinig beweegt. Bijna 50% van de kinderen voldoet dus niet aan de opgestelde beweegrichtlijnen. Dit is een ernstig groot aantal kinderen. De gevolgen van gestructureerd te weinig bewegen kunnen van grote invloed zijn op latere leeftijd. Maar laten we het eerst nog even over de jeugd hebben.
Wanneer kinderen onvoldoende bewegen, hebben ze meer kans op overgewicht. Door overgewicht kunnen kinderen minder makkelijk bewegen, waardoor het nog moeilijker wordt om uit deze spiraal te komen. Ze kunnen hierdoor problemen ondervinden tijdens de gymlessen op school; motorische problemen, maar ook sociaal-emotionele problemen. Kinderen zijn erg gevoelig voor competitiviteit; ze gaan zichzelf vergelijken met anderen en maken het liefst overal wedstrijdjes van. Door te weinig bewegen zullen kinderen een achterstand oplopen op de motorische vaardigheden.
Je gelooft het misschien niet, maar de basis wordt echt op jonge leeftijd gelegd. Wanneer je als kind veel beweegt, heb je een grotere kans dat je dit blijft doen op latere leeftijd. Ook leer je als kind beter motorische vaardigheden aan, waardoor bewegen ook makkelijker zal gaan. Dit helpt dus enorm voor als je iets ouder bent. Bij te weinig beweging is er een grotere kans op bijvoorbeeld obesitas en op hart- en vaataandoeningen. Het kan dus ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid; zowel fysiek als mentaal!
#1 Ga naar buiten
Buitenspelen. Het is voor zoveel dingen goed; frisse lucht, portie vitamine D opsnuiven, vaak meer beweging dan binnenshuis en ga zo maar door. Help een kind een buitenspeelmaatje te vinden. Samen buiten spelen maakt alles 10x zo leuk! Spreek met een aantal ouders af dat je om de beurt een speelplek verzint waar de kinderen zich kunnen uitleven. Neem bijvoorbeeld stoepkrijt mee of lintjes of wat verschillende soorten ballen en maak er een mooie middag van!
#2 Geef zelf het juiste voorbeeld
Een kind neemt graag dingen over van anderen. Ook wel bekend als; plaatje, praatje, daadje. Laat eerst zien hoe het moet, vertel daarna waar op gelet moet worden of waarom je iets doet en laat dan het kind het nadoen. Dit is een zeer bewuste versie van het juiste voorbeeld geven. Het werkt natuurlijk ook onbewust zo. Ga jij altijd op de fiets boodschappen doen of op bezoek naar opa en oma? Grote kans dat je kind dat later overneemt! Het kind heeft namelijk nooit gezien dat met de auto naar de winkel gaan ook een optie is.
#3 Maak een ideeënboek met spelletjes
Bij bewegen denken we al snel eraan om naar buiten te gaan. Dat is natuurlijk super goed, maar als het heel hard regent of zelfs hagelt is het niet zo aantrekkelijk om het huis te verlaten. Denk daarom ook aan binnen bewegen. Er zijn veel spelletjes die kinderen samen met elkaar kunnen doen waar bewegen bij komt kijken. Of organiseer een spelletjes-beweegdag met het gezin of de familie. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwets potje Twister of een dans-challenge. Wanneer je zelf niet veel tijd hebt om met de kinderen te spelen, kan je ook een boek of schrift maken met allerlei ideeën erin, zodat de kinderen daar hun inspiratie uit kunnen halen!
#4 Ga naar een sportvereniging
Over het algemeen houden kinderen van structuur. Een sportvereniging kan een kind structuur bieden. Er zijn namelijk vaste dagen en tijdstippen waarop gesport wordt. Ook wordt er op de sportvereniging, ongeacht welke sport, aandacht besteed aan de motorische vaardigheden van een kind. Niet alleen biedt dit motorische vaardigheden, maar ook aan de sociaal-emotionele vaardigheden wordt gewerkt. Op een sportvereniging ben je namelijk nooit alleen. Samen sporten levert meer communicatie, ervaring en motivatie op!
#5 Onderneem samen activiteiten
Samen bewegen is veel leuker dan alleen. Ga dus lekker samen naar buiten. Trek je sportschoenen aan en maak een mooi rondje door het park of door het bos. Ga rennen, doe tussendoor oefeningen, maak er een gezellige middag van. Zo krijgen jullie beide je nodige beweging en maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D is nodig voor een goede opbouw van botten en het gebit.
#6 Ga in overleg met ouders en leerkrachten over een naschools aanbod
Kinderen bewegen verplicht op school. Maar het bewegingsonderwijs is (vaak) niet voldoende om de kinderen aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen. Hierdoor moet er naschools ook nog bewogen worden. Verzin samen met andere ouders, met de groepsleerkracht en/of gymleerkracht wat de mogelijkheden zijn voor een (wekelijks) naschools beweegaanbod op bijvoorbeeld het schoolplein. Wanneer een aantal ouders kunnen rouleren, kost het relatief weinig tijd voor iedereen en bewegen de kids toch elke week extra!
#7 Werk met beloningen
Kinderen houden van beloningen. Maar zeg nou zelf, jij toch ook? Vaak denken we tijdens het sporten al aan onze beloning die thuis op ons staat te wachten; een bakje ijs, een schaaltje chips of toch dat koude biertje in de koelkast. Ook al zijn deze beloningen zeer welkom, zijn ze niet altijd de beste keuze. Zeker als het gaat om kinderen. Denk volgende keer eens aan een uitje met het gezin als beloning. Wandelen in het bos, met een picknick tussendoor, alleen van het idee word je al gelukkig toch?
Met deze tips krijgen we kinderen meer in beweging. Door meer beweegmomenten te creëren ontwikkelen de kinderen een actieve leefstijl. Zo zorgen we er samen voor dat alle kinderen voldoende bewegen. Uiteindelijk hoort bewegen ook om PLEZIER te gaan. Als kinderen bewegen leuk vinden, willen ze het vanzelf vaker doen. Moedig de kinderen dus op een positieve manier aan!
Lees ook een blog over de invloed van bewegen op leren