Actueel
November 7, 2023

Gezonde voeding op scholen: interview met Peter van Schoolfruit.nl

In dit interview met Peter van Schoolfruit.nl bespreken we de visie op gezonde voeding voor kinderen en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Peter benadrukt de missie van Schoolfruit.nl om gezonde kinderen beter te laten presteren door 300 scholen in Nederland van gezonde voeding te voorzien. We praten over de verantwoordelijkheid van scholenbij het aanvragen van voedingsprogramma's en de rol van subsidies, met name het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Ook komt de financiering van voedingsinitiatieven en de toekomst van gezonde voeding op scholen aan bod.

Gezonde voeding op scholen: interview met Peter van Schoolfruit.nl

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Wat is jouw visie op gezonde voeding voor kinderen en welke uitdagingen zie je waarmee ze worden geconfronteerd?

‘Al 20 jaar lang zijn we actief op scholen, waar we schoolfruit leveren en bewustzijn creëren over gezonde voedselkeuzes. De missie van Schoolfruit.nl is om gezonde voeding op scholenvoor alle kinderen bereikbaar te maken, zodat kinderen zich gezond en energiek voelen. Dit realiseren we door maar liefst 300 scholen in heel Nederland te voorzien van gezonde voeding. We leveren groente en fruit aan scholen in zowel armoede wijken als betere wijken en bieden educatie over groente en fruit voor iedereen.’

Zijn de scholen verantwoordelijk voor het aanvragen van schoolfruit?

‘Scholen kiezen over het algemeen zelf ervoor om gezonde voeding binnen hun muren te krijgen. Wij, bij Schoolfruit.nl, voorzien hen van advies over het gebruik van de juiste subsidieregelingen, omdat de motivatie voor gezonde voeding per school kan verschillen. Sommige scholen kiezen ervoor deel te nemen aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, waarbij ze gedurende 20 weken educatie over groente en fruit ontvangen.

Bij Schoolfruit.nl is onze rode draad dat we samen met scholen op zoek gaan naar de beste manieren om gezonde voeding op school te bevorderen, met een speciale focus op financiering. Er bestaat geen vaststaand budget voor gezonde voeding op scholen, maar wel vooreducatie over voeding. We proberen flexibel in te spelen op verschillende behoeften en situaties. Soms houdt dit in dat we educatie aanbieden via programma's zoals het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, terwijl we op andere momenten werken aan schoolmaaltijd initiatieven die gericht zijn op het bestrijden van armoede. Een mooi voorbeeld hiervan is de gemeente Rotterdam, die zich sterk inzet voor gelijke kansen en subsidies beschikbaar stelt voor dergelijke initiatieven.’

Hoe draagt de subsidie vanuit de Europese Unie bij aan het ondersteunen van scholen bij hun voedingsinitiatieven zoals EU-Schoolfruit- en groenteprogramma?

‘Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is ontworpen om de smaakbeleving van kinderen te bevorderen en het gebruik van Europese producten aan te moedigen. Het programma richt zich vooral op het stimuleren van het gebruik van Europese producten en het bevorderen van smaakontwikkeling bij kinderen. Het heeft niet direct betrekking op armoedebestrijding. Het is eigenlijk een landbouw subsidieprogramma om de consumptie van Europese producten te bevorderen. Dit programma draait echt om het laten zien waar ons voedsel vandaan komt en hoe het smaakt. Het is eigenlijk zo eenvoudig als dit: dit is een appel, dit is een banaan, dit is meloen, dit is een mango. Kinderen moeten zoveel mogelijk verschillende dingen proeven’

Gemeenten zetten zich in voor gezonde scholen. Wat zie jij gebeuren op scholen die goed bezig zijn met gezonde voeding? Wat gaat hierin goed en wat kan hierin nog beter?

‘In de gemeente is de beweeg kant goed gewaarborgd, vooral omdat gymlessen verplicht zijn. Echter, als het gaat om voeding op scholen, is de situatie aanzienlijk anders en hier is nog veelruimte voor verbetering door gemeenten. Onderzoek uitgevoerd door de Gezonde Basisschool van de Toekomst in samenwerking met de Universiteit Maastricht heeft duidelijk aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen beweging en voeding. Het blijkt dat een combinatie van beweging voor-, tijdens- en naschooltijd, samen met gezonde lunches en tussendoortjes, bijdraagt aan een gezonde levensstijl’

‘Het zou zeker een verbetering zijn als we een voorbeeld zouden nemen aan omliggende EU-landen en gezonde voeding tot een vast onderdeel van het curriculum op scholen zouden maken.

Wat zouden gemeenten en organisaties samen kunnen doen om gezonde voeding te bevorderen?

‘Het zou zeker een verbetering zijn als we een voorbeeld zouden nemen aan omliggende EU-landen en gezonde voeding tot een vast onderdeel van het curriculum op scholen zouden maken. Dit zou inhouden dat maaltijden op school worden verzorgd, wat aanzienlijke voordelen met zich meebrengt. Alleen valt het verschil in kosten op, vooral als je bedenkt dat het aanbieden van dagelijks groente en fruit aan kinderen relatief duur is. Om een kind dagelijks van groente en fruit te voorzien, heb ik bijvoorbeeld €2 per kind per week nodig. Dit onderstreept de financiële uitdagingen van voedingsprogramma's op scholen en benadrukt de noodzaak van meer steun van gemeenten.’

Wat moeten we volgens jou doen om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste vitamines en voedingsstoffen binnen krijgen?

‘We moeten ervoor zorgen dat we scholen kunnen ontzorgen en faciliteren. We leggen heel makkelijk de verantwoordelijkheid bij de scholen neer, maar we moeten er wel voor zorgen dat ze de juiste tools krijgen.

We deden van de zomer een actie om aan 80 scholen uit het hele land kinderen zomerpakketten met gezonde voeding mee te geven. Ieder kind kreeg een boodschappentas met spullen mee naar huis vol met groente, fruit, brood, pasta en rijst. Dit soort initiatieven helpt kinderen toegang te bieden tot gezonde voeding en draagt bij aan hun welzijn.’

Hoe verwacht je dat de situatie erover 5 jaar uitziet op het gebied van gezonde voeding op scholen?

‘We vertellen scholen dat gezonde voeding voor altijd belangrijk zal zijn, dus ik denk dat over 5 jaar gezonde voeding nog steeds een grote rol zal spelen. We zullen scholen blijven ondersteunen door groente en fruit te leveren. En we blijven helpen tot we bijwijze van spreken een gezonde warme lunch kunnen aanbieden. Op die manier maken we het hen makkelijker en kunnen ze de juiste hulp krijgen. Maar ik denk dat we over 5 jaar nog niet op het niveau zijn om alle scholen een warme lunch te kunnen bezorgen.’