Sportief Capelle heeft een baanbrekend programma opgezet om de motorische vaardigheden van kinderen in de wijken te verbeteren, waarbij ouders een actieve rol spelen. Lees verder om meer te ontdekken over het interview met Rutger Veugelers, Sport en beweegmakelaar van Sportief Capelle, waarin hij de MQ Scan introduceert en het belang van motorische ontwikkeling benadrukt.
Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.
Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.
Sportief Capelle heeft een programma opgezet om de motoriek van kinderen in hun wijken te verbeteren met behulp van de ouders!
‘Als Sportief Capelle willen wij iedere Capellenaar zo veel mogelijk aan het sporten krijgen. Bij de naschoolse activiteiten viel het onze buurtsportcoaches al op dat kinderen niet altijd een goede motoriek laten zien. Als we vervolgens het gesprek met de ouders aangaan, is het heel lastig te onderbouwen waarom wij dat zo opmerken.
Om deze gesprekken makkelijker te kunnen onderbouwen, is de MQ Scan pilot gedraaid. Nu kunnen wij naar de ouders toe stappen met de objectieve resultaten van de MQ Scan, in plaats van alleen hetgeen te kunnen benoemen dat ons opvalt.’
De pilot hebben wij opgepakt met twee scholen: Klim-op en Ontdekrijk om eerst te verkennen hoe dit past binnen het onderwijs en hoe de vakdocenten er tegenover staan. Als de pilot goed zou verlopen, willen wij dit bij meerdere scholen uit gaan rollen. We hebben een programma uitgestippeld om de scan niet alleen een ‘testje’ te laten zijn, maar om er daadwerkelijk een beleid op te kunnen maken. Het programma bestond uit de volgende 5 stappen.
Na het voeren van de gesprekken met de betrokken partijen, hebben wij een enquête afgenomen bij de ouders en de leerlingen. De enquêteresultaten konden worden meegenomen in de gesprekken die na de afname van de scan aangegaan werden met de ouders.
Doel 1 was om erachter te komen of de kinderen de scan uit mochten voeren en of er contact met de ouders mocht worden opgenomen voor het bespreken van de resultaten. Doel 2 was om te inventariseren hoe het gesteld was met de huidige sport situatie in het gezin. Bijvoorbeeld de wekelijkse sportdeelname van de kinderen.
De MQ Scan hebben we af laten nemen door een buurtsportcoach. We hebben met de vakdocent afgesproken dat we de gymzaal in drieën verdelen. Eén deel van de zaal werd gebruikt voor de MQ scan en de andere twee delen werden gebruikt door de vakdocent die de leerlingen actief bezighield. Als de buurtsportcoach klaar was draaide de groepen door
Met de uitslag van de MQ Scan zijn we met de betreffende vakdocenten om de tafel gaan zitten en hebben we de resultaten besproken. Uit de MQ Scan bleek dat er onderdelen zijn waar de leerlingen moeite mee hebben. Hier gaan de vakdocenten naar kijken en bespreken met hun collega’s. Uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat de vakdocenten hier meer aandacht aan gaan geven en het aspect toevoegen aan hun jaarplanning.
Bij de enquête die we hebben uitgezet, aan het begin van het project, hebben wij ook de ouders toestemming gevraagd of hun kind deel mag nemen aan de MQ Scan en of we de ouders mogen benaderen na de testen als dat nodig blijkt te zijn.
Voorafgaand aan deze gesprekken hebben wij contact gezocht met organisaties zoals Centrum van Jeugd en Gezin en Welzijn Capelle. Voordat we ouders benaderen hebben we altijd eerst contact met maatschappelijk werk van de betreffende school. Dit omdat er al trajecten kunnen lopen met het gezin waardoor het beter is om dit via een andere weg te doen of samenspraak met het maatschappelijk werk. Die komen achter de deuren bij de mensen in de wijk. Wij hebben deze partij benaderd om tips te krijgen over de benadering van ouders in deze gesprekken.
Als bedankje voor deelname aan de scan hebben wij de kinderen twee stappentellers cadeau gegeven. Doel hiervan was om de kinderen uit te dagen om lekker met hun ouders, broers, zussen of vrienden actief te zijn. Aan het einde van de dag thuiskomen en een ware battle hebben om wie er die dag meer heeft gelopen, jij of je broertje/zusje.
Ouders weten niet altijd wat bewegen voor een kind betekent en dat kan een opgave zijn in het evaluatiegesprek met hen. Daarnaast merkten we dat ouders niet echt weten bij wie ze aan moeten kloppen om in aanmerking te komen voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Bij bespreking van de resultaten van de scan werd uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor het kind om de motorische ontwikkeling aan te pakken. We hebben de ouders begeleid naar passende activiteiten voor de kinderen.
We hebben een groep professionals bij elkaar gebracht om te praten over huidige programmering en de toekomst van het bewegen binnen het primair onderwijs. Is de huidige programmering nog wel van deze tijd en staat iedereen erachter of moeten we projecten anders gaan inrichten?
De denktank heeft ons zeker geholpen om een nieuwe weg in te slaan met de wensen en behoeftes van de scholen. Op dit moment zijn we druk bezig met de ontwikkeling van de nieuwe opzet waar duidelijk in naar voren komt dat ze de MQ Scan zeker terug willen zien het onderwijs.’