Actueel
June 28, 2024

JOGG-aanpak onder de loep: verschilt de motoriek van kinderen tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten? - Deel 1

Dit blog is deel van een tweeledige serie. In dit eerste blog kijken we naar trends in motorische vaardigheden binnen JOGG-gemeenten. In het tweede blog van deze serie zullen we kijken naar de trends in motorische vaardigheden binnen niet-JOGG-gemeenten en vergelijken we de resultaten.

JOGG-aanpak onder de loep: verschilt de motoriek van kinderen tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten? - Deel 1

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

De JOGG-aanpak, ingezet in 60% van de Nederlandse gemeenten, is een initiatief dat zich richt op het bevorderen vaneen gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren. De aanpak richt zich op het gezonder maken van de leefomgeving door samenwerking tussen lokale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven, en bevordert gezonde keuzes in buurten, scholen, vrije tijd en media.

Recent onderzoek van het RIVM naar de impact van de JOGG-aanpak laat zien dat er geen statistisch significant effect is op het percentage kinderen en jongeren met overgewicht of op hun beweeggedrag. De JOGG-aanpak lijkt op lange termijn dus geen duidelijk verschil te maken tussen JOGG- en niet-JOGG-gemeenten.

Als het overgewicht en beweeggedrag niet significant zijn veranderd met de inzet van de JOGG-aanpak, hoe zit het dan met andere gezonde leefstijl indicatoren in deze JOGG-gemeenten? Net als overgewicht en beweeggedrag zijn de motorische vaardigheden van kinderen erg belangrijk voor de gezondheid. Dit onderzoek zal zich dan ook richten op de impact van de JOGG-aanpak op de motorische vaardigheden van kinderen in JOGG-gemeenten. Door middel van data verzameld met de MQ Scan, een tool die de motoriek van kinderen in kaart brengt, wordt er gekeken of er binnen deze JOGG-gemeenten wel of niet sprake is van vooruitgang.

Voor dit onderzoek is er gekeken naar JOGG-gemeenten die gebruik hebben gemaakt van de MQ Scan tussen 2020 en 2024. Er is per gemeente gekeken naar het percentage ondergemiddeld scorende kinderen. Voor het onderzoek zijn er 57 gemeenten onderzocht.* Bij het bestuderen van deze gemeenten is er gekeken of er een positieve trend, negatieve trend of geen significante verandering te zien was.

*Trends niet gemeten op basis van exact dezelfde kinderen. Per schooljaar kunnen het aantal gescande scholen verschillen. JOGG-gemeenten met minder dan 8 scholen in onze database zijn buiten beschouwing gelaten.

  • Positieve trend: Een gemeente valt onder de positieve trend als er een consistente daling is in het percentage kinderen met ondergemiddelde motorische vaardigheden over de jaren 2020-2024.
  • Negatieve trend: Een gemeente valt onder de negatieve trend als er een consistente stijging is in het percentage kinderen met ondergemiddelde motorische vaardigheden over de jaren 2020-2024.
  • Geen significante verandering: Een gemeente valt onder deze categorie als er geen duidelijke stijging of daling is in het percentage kinderen met ondergemiddelde motorische vaardigheden over de jaren 2020-2024. Dit betekent dat de percentages fluctueren zonder een consistente trend van stijging of daling.

Van de onderzochte JOGG-gemeenten (57 in totaal) zijn de volgende trends waargenomen:

Datagedreven beleid

De bovenstaande resultaten laten, net als bij het onderzoek van het RIVM, zien dat de meeste JOGG-gemeenten geen significante verandering laten zien. Hoe kan het dat er na hard werken en vele inspanningen geen significante verbeteringen te vinden zijn? Hoe kunnen we dit beter doen?

Het probleem ligt mogelijk in het ontbreken van een datagedreven beleid dat gebruik maakt van actuele en lokale gegevens. Het constant monitoren en evalueren van interventies is essentieel. Dit vereist echter inzicht in de huidige situatie. Door beleid te baseren op lokale en actuele data, wordt het veel eenvoudiger om interventies bij te sturen en te evalueren. Bovendien kun je zo prioriteit geven aan thema’s die specifiek in die gemeente, wijk of school een probleem vormen.

De Gezonde Jeugd Monitor, bestaande uit de MQ Scan en Leefstijl Quiz, kan hierbij een belangrijke rol spelen. Deze tool biedt gemeenten inzicht in de belangrijkste leefstijl indicatoren van kinderen op wijk- en schoolniveau. De MQ Scan meet motorische vaardigheden, terwijl de Leefstijl Quiz informatie verzamelt over bewegen, buitenspelen, voeding, slapen, zwemmen en schermtijd. Middels deze gedetailleerde data kun je gerichte interventies inzetten waarmee je een grotere impact kunt maken op de gezondheid van kinderen. Kortom, een datagedreven beleid stelt beleidsmakers in staat effectiever in te spelen op de behoeften van kinderen en hun omgeving, wat leidt tot doelgerichtere en efficiëntere gezondheidsinterventies.

Cijfers  JOGG-gemeenten:

De analyse van motorische vaardigheden in JOGG-gemeenten laat zien dat een groot deel geen significante verandering heeft bereikt. Slechts 22,81% van de gemeenten toonde een positieve trend, terwijl 5,26% een negatieve trend liet zien en 71,93% geen significante veranderingen vertoonde. Dit benadrukt de noodzaak van een datagedreven beleid. Door gebruik te maken van actuele, lokale gegevens via tools zoals de Gezonde Jeugd Monitor, kunnen beleidsmakers gerichtere en effectievere interventies inzetten. Een dergelijke aanpak kan helpen bij het realiseren van merkbare verbeteringen in de gezondheid van kinderen.