Praktijk
October 5, 2023

Klimmen & klauteren: 5 klimoefeningen voor de gymles

Ontdek waarom klimmen en klauteren cruciaal is voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Leer boeiende oefeningen die spierkracht, coördinatie en durf stimuleren en laat kinderen op een speelse manier groeien!

Klimmen & klauteren: 5 klimoefeningen voor de gymles

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Wat verstaan we onder klimmen & klauteren?

Met klimmen en klauteren doelen we niet alleen op bergbeklimmen (klimmen met zekering) en boulderen (klimmen zonder zekering), maar ook op het veilig een trap oplopen, ergens opklimmen of ergens overheen klauteren. Klimmen en klauteren is één van de testcategorieën die bij de MQ Scan aan bod komt. Volgens de ASM-filosofie is het belangrijk dat aan alle Coordinative Abilities wordt gewerkt. Wanneer het onderdeel klimmen en klauteren eruit springt bij de resultaten, is het handig om deze klimoefeningen in een gymles te gebruiken!

Waarom is klimmen en klauteren belangrijk?

On de motoriek te verbeteren, moeten kinderen goed oefenen met klimmen. Deze motorische vaardigheid versterkt (vooral) het bovenlichaam. Tijdens bijvoorbeeld het beklimmen van een wandrek, worden kruisbewegingen gemaakt met de armen en benen. Hierdoor vindt er een samenwerking tussen beide hersenhelften plaats, waardoor nieuwe verbindingen worden aangemaakt. Dit kan het (motorisch) leren positief beïnvloeden. Naast de motorische ontwikkeling die plaatsvindt, leren kinderen ook durven doen tijdens het klimmen. Het is belangrijk dat kinderen van de grond af durven komen en nieuwe bewegingen durven maken. Daarentegen is het ook belangrijk dat kinderen goed leren landen en vallen. Zo wordt de kans op ongelukkige valpartijen verkleind.

Klimmen moet je leren

Velen zijn ervan overtuigd dat het goed is voor kinderen om in de natuur te leren klimmen. Zo leren ze zelf goed gevaren inschatten door het te beleven. Binnen kan alles erg beschermd zijn. Ook is het vaak beter om een kind lekker zijn/haar gang te laten gaan. Ja, ze kunnen dan een keertje van een klimrek afvallen of uit een boom, maar door fouten te maken, leer je. In de buitenwereld zijn er ook allerlei vormen, andere materialen en extra obstakels die voor uitdaging zorgen. Kinderen werken hierdoor aan hun motorische ontwikkeling. Hiernaast zorgt het lekker buitenspelen ook voor een actieve leefstijl.

De ontwikkeling van klimmen bij kinderen

Meestal begint de klimfase bij een baby van 8 tot 10 maanden oud. Een baby probeert zichzelf op te trekken en probeert met zijn/haar been ergens op te klimmen.

Een kind kan namelijk eerder een trap opklimmen, dan dat het kan lopen.

Verder zal een kind zich gedurende de hele schooltijd blijven ontwikkelen op zijn/haar klimvaardigheden.

5 klimoefeningen voor de gymles

Nu we weten waar klimmen voor nodig is, kunnen we een kijkje nemen naar leuke oefeningen voor tijdens de gymles.

Oefening 1: Hindernis parcours!

Hoe werkt het?

Een hindernis parcours kan zo gek gemaakt worden als je maar wilt. Wees creatief met netten, kasten, banken en het wandrek! Door ook wat springplanken toe te voegen, wordt er meteen ook aan de sprongvaardigheid gewerkt!

Wat heb je nodig?

  • Banken
  • Kasten
  • Springplanken
  • Trampolines
  • Matten
  • Hoepels

Video

Oefening 2: Apenhangen

Hoe werkt het?

Wel eens in Apenheul geweest?! De apen slingeren overal rond en hangen op zijn kop aan bomen en takken. Bij deze oefening kunnen de kinderen zich lekker uitleven als slingeraapjes. Maak een touw vast aan twee kanten (bijvoorbeeld het wandrek). Hoe strakker het touw, hoe makkelijker. Leg voor de veiligheid een mat neer onder het touw.

Wat heb je nodig?

  • Touw
  • Lange mat

Video

Oefening 3: Rondje om de bank

Hoe werkt het?

Lukt het jou om een rondje om de bank te draaien, zonder de vloer aan te raken? Zet de bank op een verhoging neer, zodat er ruimte is om omheen te draaien en proberen maar..!

Wat heb je nodig?

  • Kasten / Blokken
  • Bank

Video

Oefening 4: Touwklimmen

Hoe werkt het?

Touwklimmen; hoe hoog kom jij? Pas wel op met naar beneden gaan dat je je handen niet bezeert!

Wat heb je nodig?

  • Touw
  • Mat voor eronder
  • Eventueel magnesium / handschoenen

Video

Oefening 5: Niet bankhangen, maar balkhangen

Hoe werkt het?

Turntoestellen zoals de balk en de bok zijn zeer geschikt voor het oefenen met klimmen. Om nog even op het thema aaphangen terug te komen; door aan de onderkant van een balk te gaan hangen, kan je jezelf voortbewegen met behulp van je armen en benen. Lukt het jou om dit de hele balk vol te houden?

Wat heb je nodig?

  • Balk
  • Mat
  • Springplank om op de balk te komen

Video

Tops

  • Variatie is de sleutel tot succes!
  • Het voordeel van hindernisbanen, is dat er aan meerdere vaardigheden gewerkt wordt
  • Lekker in het (klim)bos de kinderen laten ravotten

Tips

  • Laat kinderen vrij hun gang gaan; dit is goed voor de motorische ontwikkeling
  • Ga een keertje samen boulderen; leuk en goed voor iedereen!

Conclusie

Klimmen en klauteren is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Naast het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van motorische vaardigheden, werken kinderen ook aan hun leervermogen door nieuwe verbindingen te maken in de hersenen. Bij het klimmen en klauteren komen ook het landen en vallen kijken. Hierdoor leren kinderen inschatten welke bewegingen wel/niet kunnen. Deze ontwikkeling loopt de gehele schooltijd door. Het motorisch vermogen wordt verbeterd wanneer kinderen een betere klimvaardigheid ontwikkelen. Lekker aan de slag met al deze leuke klimoefeningen dus!

Voor nog meer inspiratie voor tijdens de gymlessen, neem een kijkje naar de ASM playlist ‘Klimmen & Klauteren’ op de MQ Wat Nu pagina.

Lees ook een blog over Springen.

bee safe covid 19
Kop op, klim op!