Praktijk
September 28, 2023

Motorisch inzicht is als een APK

Ontdek de bevlogenheid en diverse benaderingen om de motorische ontwikkeling van kinderen te verbeteren. Inzicht in motoriek en BMI wordt gezien als een APK-check voor gezondheid, waarbij gerichte acties en creatieve methoden centraal staan om de jeugd naar een gezonde levensstijl te leiden.

Motorisch inzicht is als een APK

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Het is fantastisch om te zien hoeveel energie er op dit onderwerp zit

Inmiddels reis ik al weer een goed half jaar door het land en ben ik in gesprek met veel organisaties, beleidsmakers en professionals die serieus werk aan het maken zijn, van de motorische ontwikkeling van kinderen. Het is fantastisch om te zien hoeveel energie er op dit onderwerp zit. En welke stappen er al zijn gemaakt op lokaal niveau.

Persoonlijk vind ik het interessant te zien hoe ieder vanuit een andere invalshoek de motorische ontwikkeling aanpakt. Zo wordt het vanuit JOGG-perspectief ingezet, zie hier een krachtig voorbeeld. LO-vaksecties zetten het in als input van hun vak leerplan, om zo middels de inzichten verscherpte accenten aan te brengen.

Weer anderen gebruiken het motorisch inzicht
om vanuit het gemeentelijk sportbeleid grip te
krijgen op de effecten van dit sportbeleid.
De overkoepelende paraplu is wat mij betreft
gezondheid, we doen dit om de gezondheid
van kinderen positief te beïnvloeden.

Ik merk ook dat er soms een tegenbeweging is. Je hoort dan opmerkingen zoals; moet er nu wel getest worden op dit vlak? Of wordt er niet al genoeg getest onder kinderen? Moeten we nog meer “hokjes” creëren waar wij kinderen in plaatsen?  

Wat mij betreft benaderen deze tegenstanders het onderwerp van motorisch testen te “smal” motorisch scannen is geen doel op zich, maar is wat ons betreft een onderdeel van een breder plan. Het plan om kinderen naar gezond gedrag te bewegen. Inzichten dienen professionals en beleidsmakers te leiden tot bijvoorbeeld acties als passende interventies, differentiatie in sport / gymlessen, betrekken van gespecialiseerde professionals.                                                                                       Door gerichter te werk te gaan, stellen                                                                                       wij onszelf beter in staat de negatieve trend                                                                                       (gezond gedrag) te kenteren.  Inzicht is wat                                                                                       mij betreft cruciaal hierin.                                                                

Het verkrijgen van inzicht in de motoriek, maar net zo goed de BMI, is als een APK check. Je wilt dat je auto lekker loopt.

Daarnaast speelt er wat mij betreft nog een belangrijk tweede aspect. Het testen of scannen van kinderen en de negatieve ervaring die daar volgens sommigen mee gepaard gaat, hoeft helemaal niet zo ervaren te worden. Naar mijn idee wordt er rondom het testen van kinderen, een didactisch fout gemaakt. Als je alleen al kijkt hoe beladen een CITO toets is en wordt gemaakt door, school, ouders en dus ook het kind. Als je slim omgaat met het testen van kinderen en dit in een andere setting, vorm en sfeer weet neer te zetten, wordt de ervaring totaal anders. Creativiteit is daarbij key.

En we hebben het hier over de gezondheid van een jonge generatie, waarin gezond gedrag behoorlijk bepalend is op diverse fronten voor de rest van het leven. Als vader van een vierjarige dochter vind ik dit erg belangrijk. Ik zou het verkrijgen van inzicht in de motoriek, maar net zo goed de BMI, meer zien als APK check. Je wilt dat je auto gewoon lekker loopt.

Dan blijft er natuurlijk altijd nog het argument dat we niet moeten en willen testen op dit gebied, onder deze doelgroep. Omdat het niet nodig is omdat de professional het zelf met het blote oog constateert.

Echter als dit het geval was of is. Dan stonden we er niet zo voor zoals de onderzoeken ons recentelijk laten zien. Nederland heeft in de laatste 10 jaar flink geïnvesteerd op het vlak van het stimuleren van een gezonde leefstijl. In diezelfde periode is de motoriek van de jeugd significant verslechterd.  Dit maakt juist dat we obv wetenschappelijke en gevalideerd onderbouwde inzichten te werk dienen te gaan. De gerichtheid van beleid en activiteiten obv deze inzichten, zouden er in de aankomende 10 jaar voor dienen te zorgen dat we met minder middelen meer effect weten te realiseren.

Dat lijkt mij een prachtige uitdaging, die zeer zeker geen gemakkelijke zal zijn. Maar alles staat en valt met positieve energie van mensen.  Deze energie zie ik op heel veel plekken in het land terug. Ondersteund door een nationaal sportakkoord die thema’s wil gaan versterken. Voor al diegene, laat je niet afleiden.  Jullie energie tezamen zal het verschil gaan maken. Daar ben ik echt 200% van overtuigd. Wij helpen jullie daar graag bij het is mooi om daar onderdeel van te zijn.

Dus hou die energie vast……

ZIGGY TABACZNIK

MQ scan directeur

“Wij werken al jaren samen met gemeenten en sportbedrijven om onze jeugd de gezondste ooit te maken. Het is super om te zien dat er vanuit steeds meer gemeenten belangstelling is om actief te werken aan de verslechterde motoriek in Nederland. Goed monitoren is hierbij een essentieel onderdeel. Dat gemeenten dit in grotere mate beginnen in te zien geeft ons een enorme boost om samen met het werkveld onze missie te verwezenlijken.”