Actueel
September 24, 2024

Niet de uitzondering maar de norm!

Voldoende beweging is cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van kinderen, maar tegenwoordig brengen zij meer tijd zittend door dan ooit tevoren. We spraken met Jorick Hendriksen, de expert in bewegingsonderwijs en al jaren verbonden aan Athletic Skills Model (ASM). ASM is de visie op bewegen die veelzijdig bewegen op de kaart gezet heeft, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het model helpt beweging een vast onderdeel te maken van ons dagelijks leven. Voordat Jorick bij ASM kwam, was hij gymleraar en zwemcoach. Nu gebruikt hij zijn kennis om mensen te helpen beter te bewegen. In dit interview bespreken we hoe kinderen tegenwoordig minder bewegen, de nieuwe lesmodule van ASM in de klas en de pas geopende gymzaal “zonder lijnen” op de PABO in Helmond.

Niet de uitzondering maar de norm!

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Kinderen bewegen minder

Het is algemeen bekend dat we momenteel te maken hebben met een ware beweegpandemie. Kinderen zijn vandaag de dag minder actief, een observatie die ook Jorick Hendriksen niet is ontgaan. “De omgeving van de school wordt steeds minder beweegvriendelijk, waardoor kinderen vaker met de auto naar school komen. Hierdoor neem je automatisch een beweegmoment van kinderen af.” Verder wijst hij erop dat kinderen die vroeger spelenderwijs verschillende vaardigheden op het schoolplein oefenden, nu vaak beperkt zijn tot één specifieke sport bij een club. “Nu ga je op een sportclub en doe je één sport. Vaak kun je dan alleen die ene sport.” Jorick geeft aan dat hierdoor ook de zin in andere soorten van bewegen afneemt.

Nieuw lesmodule

Om hier verandering in te brengen ontwikkelde de Athletic Skills Company een beweeg-lesmodule voor Nederlandse basisscholen, gebaseerd op de Schijf van 10!. De schijf van 10 is een overzicht van tien basisvormen van bewegen uit het ASM, die essentieel zijn voor een brede motorische ontwikkeling. “We raakten in gesprek met een basisschooldirecteur uit Alkmaar die zag dat er steeds meer aandacht kwam voor bewegen in de klas, maar hij zag dat dit nog wel op een eenzijdige manier gebeurde.” Jorick benadrukt dat het bijzondere van deze lesmodule dan ook is dat het niet alleen stimuleert om meer te bewegen, maar vooral ook om op veelzijdige manieren te bewegen.

Een ander uniek aspect van deze lesmodule, zoals Jorick toelicht, is dat: “We in de lesmodule ook aandacht besteden aan het leren over goed, gezond en veelzijdig bewegen.” Dit educatieve element is geïntegreerd in verschillende onderdelen van het schoolcurriculum, zoals leesverhalen en tijdens taal- en rekenlessen. Om docenten te ondersteunen bij het overbrengen van deze kennis, is er een online cursus ontwikkeld. Daarnaast biedt de lesmodule toegang tot een uitgebreide database met lesmateriaal en onderwijsmaterialen. Jorick benadrukt: “De schijf van 10! is een praktisch en laagdrempelig concept dat zich goed leent voor kennisoverdracht, en dat kan dus ook in de klas.”


Een ander belangrijk voordeel van deze lesmodule is de eenvoudige integratie in bestaande lesprogramma's. “Wij bieden eigenlijk allemaal lessen en werkvormen aan die ze op basis van hun eigen onderwijsconcept kunnen inzetten.” Daarnaast is er een gedetailleerd schema beschikbaar dat scholen helpt om beweging gedurende de week te plannen. “Hou je je aan deze richtlijnen binnen de lesmodule. Dan borg je tijdens schooltijd de hele beweegrichtlijn van het RIVM en Kenniscentrum Sport en Bewegen, dat is echt iets heel unieks!”

Op de vraag of hij bewegen in het klaslokaal in de toekomst als standaard onderdeel van het curriculum ziet, antwoordt Jorick optimistisch: “Wat ons betreft uiteraard, Ik denk dat beweging veel meer de norm moet worden in plaats van de uitzondering.” Jorick haalt hierin wel aan dat het belangrijk is om dit gevarieerd te blijven doen. “zo blijft het langer leuk en ervaren ze ook voordelen ervan.”

Gymzaal zonder lijnen

Naast de innovatieve lesmodule heeft de Athletic Skills Company onlangs een bijzondere gymzaal ontworpen voor de PABO in Helmond. Deze gymzaal, bekend als de "gymzaal zonder lijnen", onderscheidt zich doordat de traditionele wirwar van lijnen ontbreekt. “Deze zaal heeft alleen gekleurde vlakken die van elkaar gescheiden zijn door openingen of kleuren.” Jorick legt uit dat dit ontwerp zorgt voor een rustiger aanzicht, wat het bewegen op de vloer aangenamer maakt.

Elke gymzaal die ASM ontwerpt is maatwerk, specifiek afgestemd op de behoeften die er zijn. Dit geldt ook voor deze gymzaal in Helmond. “Belangrijk was dat er een makkelijke zaalverdeling plaats kon vinden. Daarom is de zaal eenvoudig te verdelen in 2, 3, 4 of meer vakken. En ze wilden een duidelijke organisatorische vorm terug laten komen, waardoor een middencirkel is toegevoegd.”

Iets dat ook terug te vinden is in deze gymzaal zijn de afmetingen van de MQ Scan. “Bij elke ASM gymzaal vind je 5 ontwerpprincipes terug. Testen en meten is een van deze 5 ontwerpprincipes. In het ontwerp sluiten we allemaal maten en vormen die passen bij testprotocollen, monitoringsprotocollen en motoriek testen, de MQ Scan is daar een van.” In elke gymzaal bevindt zich een vaste maat speelveld waarin maten van deze testen zit opgesloten. Het speelveld kan gebruikt worden voor regulier beweginsonderwijs en één of twee keer per jaar voor bijvoorbeeld de uitvoering van de MQ Scan. “het werkt gewoon veel sneller, je kunt de stippen gebruiken om zonder meetlint de MQ baan op te bouwen.”

Conclusie

Dit interview met Jorick Hendriksen van ASM laat zien hoe belangrijk het is om beweging een vast onderdeel te maken van ons dagelijks leven, vooral in het onderwijs. Met de nieuwe lesmodule van ASM en de innovatieve gymzaal zonder lijnen in Helmond, wordt duidelijk dat veelzijdig bewegen niet alleen leuker is, maar ook bijdraagt aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Jorick gelooft sterk in een toekomst waarin beweging net zo normaal wordt als elk ander vak op school. Kortom, met deze vooruitstrevende aanpak zet ASM stappen richting een gezondere en actievere generatie.