Praktijk
October 5, 2023

Koprol: 6 manieren om te rollen, duikelen en draaien tijdens de gymles.

Ontdek waarom de koprol essentieel is voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Leer leuke variaties en spelvormen die de coördinatie en balans bevorderen.

Koprol: 6 manieren om te rollen, duikelen en draaien tijdens de gymles.

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Waarom is de ‘koprol’ een apart onderdeel binnen de MQ Scan?

Een kind zal steeds beter worden in een koprol. Door het oefenen hiervan kan de balans en coördinatie verbeterd worden. Ook wordt op de proef gesteld of een kind over de kop durft te gaan. Eigenlijk gaat het er bij de MQ Scan helemaal niet om dat een kind een perfecte koprol maakt. Kinderen worden juist uitgedaagd om op verschillende manieren het parcours af te leggen. Het gaat om het kinetisch differentiatievermogen, het koppelingsvermogen en het aanpassingsvermogen dat wordt gebruikt tijdens het afleggen van de scan. Gevarieerd bewegen is namelijk erg belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind. In dit blog komen dus alle soorten manieren van rollen voorbij.

Waarom is een koprol belangrijk?

Bij het rollen, duikelen en draaien komen bijna alle Coordinative Abilities, de vermogens betreft coördinatie en lichaamscontrole, kijken. Er is aanpassing nodig om over een object te rollen, er is evenwicht nodig om niet om te vallen tijdens de rol, om te duikelen over een balk heb je enige vorm van ritme en timing nodig, om in te schatten hoe je over een kast moet rollen heb je ruimtelijk oriëntatievermogen nodig en om van de ene beweging over te gaan in de volgende beweging zijn kinetisch differentiatie- en koppelingsvermogen nodig. Rollen, duikelen en draaien draagt dus goed bij aan de ontwikkeling van de motoriek.

Rollen moet je leren

Het is dus belangrijk voor kinderen om te leren en durven draaien, duikelen en rollen. Dit zal gedurende de gehele schooltijd zich blijven ontwikkelen, doordat o.a. het evenwichtsvermogen en kinetisch differentiatievermogen zich blijven verbeteren. Het ASM heeft de Schijf van 10! ontwikkeld die bestaat uit tien grondvormen van bewegen die belangrijk zijn voor een optimale motorische ontwikkeling. Dit is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Tijd om aan de slag te gaan dus!

6 manieren om te rollen, duikelen en draaien voor de gymles

Oefening 1: Rollen en mikken

Hoe werkt het?

Zet twee dikke matten uit die aan één kant op een bank leunen. Leg vier verschillende ballen neer, zet aan de ene kant van de dikke mat een doeltje neer en aan de andere kant een korf (of basketbalnet). Verzin vier verschillende rollen voor over de mat en laat de kinderen na de rol meteen mikken op het doel of de korf.

Wat heb je nodig?

  • Dikke matten
  • Banken
  • Korf
  • Ballen
  • Doel
  • Eventueel springplank

Video

Oefening 2: Rollen

Hoe werkt het?

Leg een aantal matten neer. In het filmpje worden er vier gebruikt. Het idee is om te variëren met soorten rollen, zoals; rechte koprol, zijwaarts rechts, zijwaarts links of achterwaarts. Ook kan er gevarieerd worden met de rolsnelheid. In het filmpje worden ook vierkanten gelegd op het einde van de mat. De bedoeling is dat de kinderen daarop eindigen, zodat ze ook direct door kunnen gaan met de volgende rol.

Wat heb je nodig?

  • Matten

Video

Oefening 3: Duokoprollen

Hoe werkt het?

Pak elkaars enkels beet en koprollen maar…!

P.S. Het is handig als je ongeveer even lang bent.

Wat heb je nodig?

  • Lange mat

Video

Oefening 4: Koprol tennis

Hoe werkt het?

Maak een koprol met het racket in je hand. Wanneer je opstaat, gooit iemand anders een tennisbal aan die je meteen goed moet terugslaan. In het filmpje is het één persoon, maar dit kunnen natuurlijk meerdere personen achter elkaar zijn. Wissel wel af met de persoon die de ballen aangooit.

Wat heb je nodig?

  • Dik kussen / dikke mat
  • Tennisracket
  • Tennisballen

Video

Oefening 5: Twister parcours

Hoe werkt het?

Maak een beweegparcours met twister-matten erin verwerkt. Daar kan je verschillende varianten van hinkelen/springen op verzinnen. Zo kan je bijvoorbeeld bij het parcours afwisselen met een sprongonderdeel en een rolonderdeel.

Wat heb je nodig?

  • Twister (2 stuks)
  • Matten
  • Pylonnen

Video

Oefening 6: Rollen, duikelen en draaien

Hoe werkt het?

Bij deze oefening komen alle soorten rollen voorbij; rollen om elke as dus. Als eerst maak je een koprol op de mat (draaien om breedte-as), vervolgens maak je een radslag (draaien om diepte-as) en je sluit af met een pannenkoekenrol op de dikke mat (draaien om lengte-as).

Wat heb je nodig?

  • Matten
  • Dikke mat

Video

Tops

  • Het is goed om af te wisselen met verschillende soorten van rollen
  • Wanneer er een spelvorm in de gymles zit, merken kinderen minder snel als ze (nog) iets minder goed de bepaalde opdracht onder de knie hebben

Tips

  • Duikelen kan geoefend worden aan de ringen of op een rekstok
  • Focus op de verbeteringen; geef complimenten en wees positief

Conclusie

Rollen, duikelen en draaien; er wordt gewerkt aan de balans en de coördinatie. Dit zijn belangrijke onderdelen tijdens de ontwikkeling van de motoriek bij kinderen. Met behulp van voldoende variatie en plezier werken kinderen goed aan hun motorische ontwikkeling.

Klaar voor een ritje in de achtbaan?

Voor nog meer inspiratie voor tijdens de gymlessen, neem een kijkje naar de ASM playlist ‘Koprol’ op de MQ Wat Nu pagina.

Lees ook een blog over Klimmen en Klauteren.

bee safe covid 19
They see me rollin’