Praktijk
October 3, 2023

Schijf van 10: het combineren van stoeien, slingeren en bewegen op muziek in de gymles

De Schijf van 10! is een concept ontwikkeld door het Athletic Skills Model (ASM) en vormt de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Deze blog benadrukt het belang van gevarieerd bewegen voor kinderen en volwassenen en biedt inzicht in de tien grondvormen van bewegen die centraal staan in de Schijf van 10! De blog bevat ook links naar andere blogs die elk van deze grondvormen in detail bespreken, evenals inspirerende oefeningen om deze bewegingsvormen in de gymles te integreren. Plezier en beweging worden gecombineerd om een actieve levensstijl te bevorderen.

Schijf van 10: het combineren van stoeien, slingeren en bewegen op muziek in de gymles

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Wat is de Schijf van 10?

De Schijf van 10! is ontworpen door het Athletic Skills Model (ASM). Het is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Het draait hierbij om veelzijdig bewegen, vandaar de Schijf van 10. Gevarieerd bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid van kinderen, maar ook tieners, volwassenen en voor op latere leeftijd. De schijf bestaat uit tien grondvormen van bewegen die gericht zijn op een optimale motorische ontwikkeling.

Waarom is de Schijf van 10 belangrijk?

De Schijf van 10 is, net zoals de Schijf van Vijf, voor iedereen; voor elke leeftijd en elk niveau. Het draait om op een leuke en uitdagende manier vaardig worden in bewegen. Naast veelzijdig bewegen is bewegen met plezier ook erg belangrijk. Wanneer een kind plezier ervaart tijdens het bewegen en sporten, is er een grotere kans dat een kind blijft bewegen en sporten. Dit heeft dus een positief gevolg voor de toekomst, een toekomst waar een actieve leefstijl wordt nagestreefd .Dit is dus erg belangrijk voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

De Schijf van 10: alle blogs op een rij

Er zijn al een hoop onderdelen uit de Schijf van 10 naar voren gekomen in eerdere blogs. Deze betreffende onderdelen worden namelijk allemaal getest in de MQ Scan.

We zetten ze hier even op een rijtje:

  • Balanceren en vallen
  • Balanceren
  • Gaan en lopen
  • Op handen en voeten
  • Slalommen
  • Springen en landen
  • Springen
  • Hinkelen
  • Rollen, duikelen en draaien
  • Koprol
  • Klimmen en klauteren
  • Klimmen en klauteren

De vergeten onderdelen in de gymles

Stoeien en vechten

Stoeien en vechten komt over het algemeen niet zo vaak voor in de gymles. Zonde eigenlijk, want bij stoeien en vechten komen vele vaardigheden kijken. De ontwikkeling van de motoriek wordt hierbij erg gestimuleerd, doordat er vele soorten bewegingen gemaakt worden. Hiernaast leren kinderen omgaan met hun emoties, krijgen ze te maken met winst en verlies, leren zij hun krachten inschatten en leren ze om rekening te houden met elkaar. Een hoop waardevolle eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden dus.

Bewegen op – en maken van muziek

Bewegen op muziek is een vaak vergeten onderdeel bij de gymlessen. Maar waarom eigenlijk? Een lesje wijden aan het leren van een dans klinkt toch als muziek in de oren? Met bewegen op muziek kan elke (dans)stijl gebruikt worden, hierdoor kunnen veel vormen van bewegen aan bod komen! Kinderen hebben plezier, verbeteren hun gevoel voor ritme en worden zelfverzekerder tijdens deze les.

Combinatie playlist ASM

In deze playlist zijn video’s te vinden waarin alle vermogens te vinden zijn. Over het algemeen is het oefenen van de video’s uit de combinatie playlist de beste manier om het motorisch vermogen te verbeteren. Ook zitten er video’s bij waarin een combinatie van een aantal van deze vermogens verwerkt zijn.

Om een beter beeld van de betekenis van de Coordinative Abilities te krijgen, kijk dan naar de rapportage-uitleg die hier te vinden is, onder het kopje ‘Na het testen’.

ASM parcours

Dit is HET parcours wat je kan gebruiken om alle Basic Movement Skills (BMS) te oefenen!

Hoe werkt het?

Zet een groot gevarieerd parcours uit in de gymzaal, wat lijkt op de baan uit de video. Laat de kinderen achter elkaar het parcours doorlopen. Let de eerste keer op het goed uitvoeren van de onderdelen, hierna kan bijvoorbeeld op snelheid geoefend worden. Bij zo snel mogelijk over het parcours gaan, maakt het weinig uit hoe een kind de bewegingen uitvoert, als het kind maar een efficiënte manier van bewegen gebruikt.

Wat heb je nodig?

  • Matten
  • Kasten
  • Hoepels
  • Wandrek
  • Springplank / Trampoline
  • Banken
  • Pylonnen
  • Ballen
  • Touwen

Video

5 manieren voor het combineren van stoeien, slingeren en bewegen op muziek in de gymles

Stoeien en vechten: stip-stoeispel

Hoe werkt het?

Zet een speelveld uit met pylonnen. Hierbinnen liggen meerdere stippen verspreid op de grond. Het doel is om zo veel/vaak mogelijk stippen aan te raken.

Wat heb je nodig?

  • Stippen (iets plats wat aangetikt kan worden)

Video

Gooien, vangen, slaan en mikken: chaosdoelenspel

Hoe werkt het?

Er zijn twee teams. Het is een soort trefbal. Voordat een bal gegooid mag worden moet je een rondje draaien (360 graden). Wanneer je geraakt wordt, ben je af en ga je aan de kant zitten. Wanneer een teamgenoot een pylon van de tegenpartij weet om te gooien, mag je weer het veld in. Er liggen ook blokjes op de pylonnen, die moeten omver worden gegooid. Welk team weet de meeste punten te scoren?

Wat heb je nodig?

  • Banken
  • Pylonnen
  • (Tref)ballen

Video

Trappen, schieten en mikken: duels

Hoe werkt het?

In deze video wordt er eerst een slalom-parcours afgelegd met een hockeybal en -stick. Vervolgens is er een 1 tegen 1 duel. Dit kan natuurlijk ook met een voetbal gedaan worden!

Wat heb je nodig?

  • Dopjes
  • Hockeystick en -bal (2)
  • Voetbal (2)

Video

Zwaaien en slingeren: ringen

Hoe werkt het?

Slinger heen en weer aan de ringen. Probeer als extra uitdaging een bal weg te schoppen. Dit stimuleert extra inzet van je beenspieren.

Wat heb je nodig?

  • De ringen
  • Mat
  • Bal

Video

Bewegen op – en maken van muziek: leraar nadoen!

Hoe werkt het?

Verzin een makkelijke dans of haal er één van internet, oefen hem thuis goed (of met alle gymdocenten natuurlijk!) en dansen maar! Kinderen doen graag mee als de docent het enthousiast voordoet!

Wat heb je nodig?

  • Muziek
  • Dansmoves

Video

Conclusie

Gevarieerd bewegen, verschillende sporten uitvoeren en vooral plezier ervaren tijdens het bewegen zijn essentieel voor een leven lang plezier in bewegen. Het helpt je naar een actieve leefstijl.

Voor nog meer inspiratie voor tijdens de gymlessen, neem een kijkje naar de ASM playlist ‘Combinatie playlist op de MQ Wat Nu pagina.

Lees ook een blog over klimmen en klauteren.

bee safe covid 19
Elk kind wilt toch een tien?!