Praktijk
September 28, 2023

Snelheid als maatstaaf

In deze blog onderzoeken we de relatie tussen snelheid en kwaliteit bij motorische vaardigheden, met een focus op het meten van motorische ontwikkeling op de MQ-baan. Leer hoe snelheid en kwaliteit samenkomen en waarom snelheid van belang is in de context van het koppelingsvermogen. Ontdek ook waarom de scores kunnen variëren, zelfs bij dezelfde tijden.

Snelheid als maatstaaf

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Snelheid vs. Kwaliteit… Hoe is de verhouding tussen deze twee factoren?

De scores die aangeven of een kinderen ondergemiddeld, gemiddeld of zelfs bovengemiddeld motorisch ontwikkeld zijn, worden onder andere gemeten aan de hand van de tijd die zij ervoor nodig hebben om over de MQ-baan te gaan. Deze maatstaaf maakt het gemakkelijk voor docenten en buurtsportcoaches om de ontwikkeling van kinderen bij te houden maar tegelijkertijd roept het ook een aantal vragen op. Is snelheid dus belangrijker dan de kwaliteit van de bewegingen? Wanneer zijn bewegingen goed? Is het wel veilig om zo snel mogelijk over de baan te willen gaan?

Heb jij je dit ook wel is afgevraagd? Dan is deze blog voor jou! Lets dive in.

Ruimte voor imperfectie

Wat verstaan wij onder een goede beweging? Beweegprofessional Joris Hoeboer geeft ons handige tips over waar we op moeten letten wanneer kinderen de baan afleggen. Een goede beweging wil zeggen dat een kind naar zijn eigen vermogen de bewegingen zo goed mogelijk uitvoert, binnen de regels van die beweging. Een oefening die dit goed weergeeft is de koprol. Bij de koprol gaat het erom dat een kind niet over zijn lengteas draait, maar (naar zijn mogelijkheden) over zijn breedte-as. Er zijn dus meerdere manieren om een beweging uit te voeren, waarbij er niet 1 manier goed is en de rest fout.

Snelheid vs. Kwaliteit

Nu we weten wanneer bewegingen wel en niet goed zijn, kunnen we kijken naar de balans tussen snelheid en kwaliteit. Zoals eerder aangegeven worden de uitslagen van de test gebaseerd op de tijd die kinderen neerzetten, dus spoor hen aan om vaart te maken en niet te blijven hangen op de details. Als een kind echt oefeningen fout uitvoert, zal hij of zij opnieuw moeten beginnen. Bekijk ook onze instructievideo’s voor de correcte uitvoeringen van de oefeningen.

Waarom is snelheid zo belangrijk?

Het belang van snelheid op de MQ-baan heeft te maken met het koppelingsvermogen. Hoe goed een kind verschillende bewegingen (snel) achter elkaar kan plakken vertelt ons meer over zijn motorische ontwikkeling.

Wil je meer weten over wat het koppelingsvermogen inhoudt en hoe je het kunt trainen? Binnenkort posten wij een item, volledig gewijd aan dit onderwerp. Houd onze blogpost in de gaten via de website of onze social media.

Veiligheid voor alles

Wellicht is het overbodig om te benoemen, maar in elke gymles staat veiligheid voorop. Dat neemt niet weg dat in elke sport- en beweegsituatie risico’s zitten voor een ongeluk. Evenzo op de MQ-baan. Om het risico voor ongelukken zo klein mogelijk te klein mogelijk te houden zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. Allereerst moeten de kinderen op blote voeten over de baan heen. Op blote voeten hebben de kinderen meer grip, zoals bij een draai of het lopen op handen en voeten, dan wanneer zij sokken aan hebben.

Dit verkleint de kans dat zij uitglijden en zich bezeren wanneer zij snelheid proberen te maken. Verder is het van belang dat er 1 kind per keer over de baan heen gaat. Zo kunnen materialen die per ongeluk verplaatst worden eerst terug worden gezet op de juiste plek en botsen leerlingen nooit tegen elkaar aan. Tot slot staat er altijd een docent en/of begeleider om overzicht te houden en de veiligheid van iedereen te waarborgen.

Dezelfde tijd en toch andere scores?

Het laatste onderwerp wat we graag nader willen toelichten is het verschil in scores wanneer kinderen dezelfde tijd hebben gelopen. Zoals in de inleiding staat beschreven is tijd een van defactoren die de scores bepaalt. Andere factoren zijn geslacht, de geboortedatum en de baan die zij lopen. Al deze parameters worden meegenomen in de wetenschappelijk tot stand gekomen formule die leidt tot de MQ-score.

  • Geslacht: jongens en meiden zijn anatomisch anders gebouwd en zij worden om die reden anders beoordeeld.
  • De geboortedatum: kinderen kunnen misschien in hetzelfde jaar zijn geboren maar er zit een groot leeftijdsverschil tussen iemand die in januari jarig is en iemand die in december jarig is. Dit kan soms tot verwarring of misschien wel onvrede leiden, maar 11 maanden leeftijdsverschil is op zo’n jonge leeftijd nogal wat!
  • De baan: er zijn verschillende banen voor de onder-, midden-, en bovenbouw. Elke baan heeft verschillende oefeningen en een andere moeilijkheidsgraad. Om die reden is het niet realistisch om de tijden die kinderen hebben gelopen op verschillende banen te vergelijken. Kijk voor de uitleg van de verschillende banen de volgende video.

Wat neem je hieruit mee?

Het is belangrijk om te onthouden dat bewegingen al snel goed zijn. Er zijn meerdere manieren om een beweging goed uit te voeren en dit mag ook best ruim worden genomen. Daarnaast is snelheid een belangrijk aspect van de test. Aangezien bewegingen al snel goed zijn en de veiligheid van kinderen gewaarborgd wordt, raden wij de mensen die de test afnemen aan om de kinderen toch aan te sporten om zo snel mogelijk over de MQ-baan te gaan.

bee safe covid 19