Wetenschap
September 28, 2023

Snelheid is tijd vermenigvuldigd met afstand (S = V * T)

Ontdek het belang van kinetisch differentiatievermogen, wat je in staat stelt nauwkeurig bewegingen en landingen te voorspellen, cruciaal in sport en activiteiten. Leer hoe je dit vermogen kunt ontwikkelen en gebruiken voor betere prestaties in diverse sporten.

Snelheid is tijd vermenigvuldigd met afstand (S = V * T)

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Kan jij inschatten waar een bal zal landen?

Kinetisch differentiatievermogen wordt ook wel inschattingsvermogen of bewegingsdifferentiatie genoemd. Hoe hard moet je een basketbal gooien om hem door de ring heen te krijgen? Hoe hard moet je afzetten op om de stip te landen? Hoeveel kracht moet je achter de bal zetten om hem precies bij je teamgenoot te krijgen? Dit inzicht en het vermogen om het inzicht om te zetten in een geslaagde actie noem je het kinetisch differentiatievermogen.

De definitie van het begrip luidt als volgt: Het specifieke tactiele gevoel en de coördinatieve afstemming van materiaal en omgeving. Maar wat staat hier nu precies en waarom is deze definitie belangrijk? Met dit vermogen ben je in staat om snelheden van mensen en materialen in jouw omgeving in te schatten. Je kan zien waar iets naartoe beweegt en hoelang het gaat duren voordat iets landt. De definitie is belangrijk omdat hij laat zien dat zowel het aspect materiaal als omgeving van belang zijn.

Opedelen in drie categorieën:

1. Afstand en richting inschatten

Laten we als voorbeeld naar de sport tennis kijken. Inschatten welke baan de bal aflegt is cruciaal om op tijd op de juiste plek te staan. Aan het eerste stukje balbaan en de slag van de tegenstander moet jij de richting en diepte van de bal kunnen inschatten. Aan de andere kant helpt het kinetisch differentiatievermogen jou ook om de bal in het vak van jouw tegenstander te krijgen. Controle over de afstand en de richting die de bal aflegt is onmisbaar.

2. Kracht en snelheid controleren

Als kind zijnde willen we graag laten zien hoe sterk we wel niet zijn en we proberen al onze kracht achter een bal, frisbee of shuttle te zetten. Naarmate we ouder worden en in teamverband gaan spelen en/of sporten merken we dat het soms helemaal niet handig is om maar zoveel mogelijk kracht te gebruiken. Het controleren van kracht en snelheid in zulke situaties helpt het team veel verder.

Het doel is namelijk niet om door de teamgenoten heen te spelen maar samen met hen te spelen. Het doel is om de aanname van de bal, frisbee zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je teamgenoot. Of wat dacht je van de juiste snelheid opbouwen in de aanloop naar de kast toe. Te weinig snelheid en je komt niet over de kast heen. Te veel snelheid en je gaat te snel om de kast überhaupt aan te raken. Het sleutelwoord hierbij is terughoudendheid/beheersing.

3. De timing van je handelingen

Timing is everything. Naast controle over afstand, richting, kracht en snelheid eisen sport- en spelsituaties ook een juiste timing van jouw acties. Je kan nog zo’n mooie slag hebben, maar als de bal al voorbij is gevlogen heb je er weinig aan.

Ontwikkeling van het kinetisch differentiatievermogen

Het kinetisch differentiatievermogen ontwikkelt zich in een rap tempo bij jongens en meisjes tussen de 6 en 7 jaar en een aantal jaar later piekt dit nog eens tussen 10 en 11 jaar. Zeker in deze perioden is het interessant voor de ontwikkeling van dit vermogen om te gaan oefenen met differentiatie in snelheden, afstanden, krachten en timing. Maar hoe doe je dit?

Bij differentiëren in snelheid kan er worden gedacht aan een spel met interval erin verwerkt. De afwisseling tussen korte sprintjes en herstelpauzes waarin er wordt gewandeld of gejogd zijn perfect hiervoor. Dit kan gecombineerd worden met verschillende afstanden.

Om het kinetisch differentiatievermogen in kracht te oefenen in de gymzaal kunnen leerlingen een bal gooien door bijvoorbeeld een basketbalhoop van verschillende afstanden. Van dichtbij hoef je minder kracht te gebruiken dan op twintig meter afstand. De mogelijkheden voor variatie zijn oneindig, je hebt alleen een beetje fantasie nodig.

Kijk voor meer inspiratie op onze MQ wat nu? pagina. Hier hebben wij een ASM playlist gezet met allerlei verschillende oefeningen.

De belangrijkste punten op een rij

  • Het kinetisch differentiatievermogen stelt je in staat om snelheden van mensen en materialen in jouw omgeving in te schatten. Je kan zien waar iets naartoe beweegt en hoelang het gaat duren voordat iets landt.
  • Kinetisch differentiatievermogen kan worden opgedeeld in: afstand & richting, kracht & snelheid en timing.
  • Tussen de leeftijd 6-7 en 10-11 wordt dit vermogen het best ontwikkeld bij kinderen. Dus opgelet docenten van groepen 3 en groep 8. Tijd om in actie te komen!
  • De mogelijkheden om dit vermogen te oefenen zijn oneindig met een beetje vindingrijkheid


bee safe covid 19

                                                                   Keep training!