Wetenschap
September 28, 2023

Vroegsignalering in opgroei- en opvoedkwesties

Ontdek het belang van vroegsignalering bij opgroei- en opvoedkwesties. Leer hoe het vroegtijdig herkennen van zowel achterstanden als voorsprongen bij kinderen cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling en toekomstige ondersteuning.

Vroegsignalering in opgroei- en opvoedkwesties

New mobile apps to keep an eye on

Hendrerit enim egestas hac eu aliquam mauris at viverra id mi eget faucibus sagittis, volutpat placerat viverra ut metus velit, velegestas pretium sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur rhoncus ullamcorper ullamcorper
  2. Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco
  3. Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices
  4. Posuere enim mi pharetra neque  pellentesque aliquet tellus proindi

What new social media mobile apps are available in 2023?

Sollicitudin rhoncus ullamcorper ullamcorper venenatis sed vestibulum eu quam pellentesque aliquet tellus integer curabitur pharetra integer et ipsum nunc et facilisis etiam vulputate blandit ultrices est lectus vulputate eget urna, non sed lacus tortor etamet sed sagittis id porttitor parturient posuere.

Posuere enim mi pharetra neque proin vulputate blandit ultrices

Use new social media apps as marketing funnels

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

  • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur fringilla ut morbi tincidunt.
  • Mauris aliquet faucibus iaculis dui vitae ullamco neque proin vulputate interdum.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin  bibendum felis donec et odio.
  • Posuere enim mi pharetra neque proin aliquam mauris at viverra id mi eget.
“Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat.”
Try out Twitter Spaces or Clubhouse on iPhone

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

What app are you currently experimenting on?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Vroegsignalering is het zo vroeg mogelijk signaleren van opgroei- en opvoedkwesties, zodat er ingegrepen kan worden als het probleem zich nog in het beginstadium bevindt.

Uit onderzoek is gebleken dat een vroege diagnose en behandeling een positief effect hebben op het verloop van achterstanden en stoornissen. Er komen steeds meer methoden om stoornissen, achterstanden en ook voorsprongen vroegtijdig te signaleren.

Waarom is vroegsignalering zo belangrijk? Deze vraag werd gesteld aan Fawzia Nasrullah, voorzitter van de Raad van Bestuur van Youké, een organisatie die specialistische hulp biedt aan jongeren van 0 tot 23 jaar. “Door in een vroeg stadium hulp te bieden, kun je problemen in een later stadium voorkomen of in ieder geval aanmerkelijk verminderen.” Verder vertelde zij: “Als er inderdaad sprake is van een gedrags- of ontwikkelingsprobleem dan is dat een erkenning van de zorgen die ouders uiten.”

“Als ouders al een zoon of dochter hebben, kunnen zij soms duidelijke verschillen zien in het gedrag of de ontwikkeling ten opzichte van hun andere kinderen”, vertelt Anja Diepeveen, gedragswetenschapper van Youké. “Bij een eerste kind is het moeilijk om te zien dat er misschien meer aan de hand is dan een kwestie die bij een bepaalde levensfase hoort. Hier komen dan de medewerkers van bijvoorbeeld het consultatiebureau, de kinderopvang of het wijkteam aan bod die hun zorgen uit kunnen spreken tegen de ouders van het desbetreffende kind.”

Vroegsignalering bij voorsprong

Naast achterstanden opsporen, is vroegsignalering ook nuttig in het in kaart brengen van voorsprongen. Volgens expert Begaafdheid Fanny Cattenstart komen er geregeld kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong in de knel door gebrek aan signalering van hun voorsprong. Door het snelle leren van deze kinderen bestaat bij veel begeleiders het beeld dat zij geen hulp nodig hebben bij hun ontwikkeling, dit is echter wel zo. Zo’n 2,5 procent van de kinderen heeft een ontwikkelingsvoorsprong, dit kan op motorisch-, maar ook op intellectueel niveau zijn. Dit percentage ligt hoger dan het aantal kinderen dat bijvoorbeeld de diagnose autisme krijgt. Vroegsignalering is dus ook erg belangrijk voor de kinderen die een voorsprong hebben, zodat ook deze kinderen ondersteund kunnen worden in hun ontwikkeling.

Het gebruik van verschillende criteria voor kinderen die een bepaalde vorm van hoogbegaafdheid bezitten is een onderwerp waar nog maar weinig over gesproken wordt. De manier waarop men met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong (op een ander gebied dan cognitief) omgaat verschilt enorm. Neem nu sport als voorbeeld: Kinderen met talent op het gebied van sport worden vaak op jongere leeftijd al gesignaleerd, gescout en geselecteerd.

Dit gebeurt echter vaak bij sportverenigingen en niet op de scholen. En op die manier mis je de kinderen die geen lid zijn van een sportvereniging. Door bij elk kind op school in kaart te brengen op welke gebieden de kinderen excelleren op sportief gebied, kan het kind op jonge leeftijd een sport kiezen waar het goed in is en waar het dus plezier in kan hebben. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat kinderen hun leven lang blijven sporten. De daarbij horende voordelen op het gebied van gezondheid zijn niet alleen belangrijk voor de kinderen, maar ook voor de gehele maatschappij.

Bron 1, bron 2, bron 3.